Oktober 2020. De tweede golf van Covid-19 zwelt aan en zorgmedewerkers werken keihard om corona-patiënten te ondersteunen. We gaan even terug naar de eerste golf. Half maart kon Marjolein Morks, re-integratiecoach in het onderwijs, plots niet meer naar haar werk. De scholen sloten door de Corona crisis. Op tv zag ze de Italiaanse crisis en ook in Brabant ging het mis. Dit was heftiger dan een griepje. Niets doen was geen optie, Marjoleins’ verpleegkundige hart gaf haar in om naar voren te stappen. Extra handen aan het bed, ze zijn nu harder nodig dan ooit. Lees hier haar verhaal.

Al meer dan 25 jaar verpleegkundige

Ik heb meer dan 25 jaar als verpleegkundige gewerkt. In ziekenhuizen, in de kraamzorg, hospice, bij de GGD.. Vanaf 2010 werkte ik als zelfstandige om meer zeggenschap te krijgen over mijn diensten en de invulling van mijn werk. Ook ben ik freelance communicatietrainer en coach in het onderwijs. In 2014 stopte ik als verpleegkundige, het is fysiek zwaar en nachtdiensten wilde ik liever niet meer. Dacht ik.

Aan de slag op de Cohort afdeling

Ik werd benaderd door TCF Public Professionals. Via hen kon ik aan de slag op de Corona Cohort afdeling van een grote verzorgingsinstelling in Amsterdam. Bij de introductiemiddag stond ik nog wat onwennig tussen mijn nieuwe collega’s. We kregen richtlijnen, de do’s en don’ts, hoe je PBM’s (persoonlijke bescherming middelen) aan en uit moet trekken zonder jezelf of anderen te besmetten. Ik leerde wat nodig was om de Covid-19 patiënten veilig en gezond te voorzien van de juiste zorg. Aan alles was gedacht en ik kon mijn eerste dienst draaien.

Die eerste dag

Die eerste dag startte op een zaterdagochtend. Voor het eerst volledig in pak de sluis in naar de afdeling… Ik was me zeer bewust van de ernst van de situatie. Toch had ik een beetje een lacherige, zenuwachtige schoolreisjesstemming. Het was zo’n onverwachtse ‘turn of events’ in mijn gewone dagelijkse leven! Samen met de Kwaliteitsverpleegkundige draaide ik de eerste dagdienst en kregen we drie patiënten binnen. Het was nog geen geoliede machine en het was even zoeken naar materialen, medicijnen en kamers. Meteen de eerst dag verloren wij een eerste patiënt zonder aanwezigheid van familie. Dat zijn situaties die schrijnend zijn.

Diep ingesleten verpleegkundige handelingen

Ik vond het heel grappig om aan mezelf te merken hoe diep ingesleten sommige verpleegkundige handelingen waren, je hebt ze natuurlijk al jaren gedaan in het verleden. We kregen steeds meer zicht op het ziektebeeld en de specifieke zorg die Corona met zich meebracht. De maaltijdverzorging leidde nogal tot wat hoofdbrekens. Corona patiënten hebben over het algemeen een verlies van reuk en smaak waarbij de Hollandse pot die het huis serveerde vaak niet bij iedereen in de smaak viel. Daardoor kwam er een soort maaltijdbezorging van de familie op gang ’s avonds.

Iedere zorgmedewerker is onmisbaar

Ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen, maar ik was ook blij toen de scholen weer open gingen en ik mijn gewone werk kon oppakken. De korte periode aan het bed heeft diepe indruk op mij gemaakt, ik weet weer hoe loodzwaar deze baan eigenlijk is. Ik blijf aan de zijlijn als coach en trainer betrokken bij de zorg. Overbelasting en burn-out liggen altijd op de loer, zeker in deze tijden. Niemand is onmisbaar dacht ik altijd. Maar nu zeg ik: iedere zorgmedewerker is onmisbaar. Net als leerkrachten overigens. Dat maakt “nee” zeggen en je inzet begrenzen ten behoeve van de kwaliteit van zorg en je eigen gezondheid soms een onmogelijke opgave.
Redactie: Mariette Bijl

Marjolein Morks – tijdelijk verpleegkundige voor TCF Public Professionals, nu werkzaam als zelfstandig trainer en coach

 

TCF Public Professionals is door de tweede corona-golf op zoek naar meer kanjers zoals Marjolein. Daarom komen we graag met jou in contact! Het virus slaat hard toe, wederom ook weer in verpleeginstellingen. Ben je ZZP’er in de zorg en wil je weer aan de slag, of heb je nog ruimte in je rooster? Neem dan contact op en profiteer van ons netwerk voor het krijgen van opdrachten. We hebben volop werk in het hele land voor:
Helpenden, Helpenden+ Verzorgenden IG, Verpleegkundigen-4 of -5.
Bel 06 42626709/06 16123680 Mail info@tcfpublicprofessionals.nl of meld je hier aan.

Laat een reactie achter